Tot nu toe bleven we van echt onaangename verrassingen gespaard. Nergens deden we een erge ontdekking, niet echt sprake van vocht,… Alle gebreken van ons huis wisten we op voorhand.

Tot vandaag… Wouter had al een rare “kever” gezien die hij niet echt kon thuisbrengen. Een bezoekje van Wim Slabbaert later bleek het om huisboktor te gaan.

De zwarte vlekken op onze planken vloer boven de (huidige) living bleken geen schimmel te zijn, maar aantastingsplekken van de huisbokter. Als je gewoon met een schroevendraaier in het hout prikt, komt er een heel stuk van de plank naar beneden… Het zou zelfs kunnen dat de barsten in de chape op de bovenverdieping te wijten zijn aan een de verminderde stabiliteit van de vloer.

Aan huisboktor kan je weinig doen. Je kan het hout wel behandelen, maar de schade die aangebracht is door de larven kan niet meer ongedaan maken. Het erge is bovendien dat tegen dat je de eerste generatie kevers uitgevlogen is, de larven al enkele jaren in het hout zitten en zich dus al behoorlijk te goed gedaan hebben aan de planken.

Het advies van iedereen die hoort over onze ongenodigde gast luidt hetzelfde: chape eraf, planken eraf en nieuw hout aanbrengen en de bestaande balken (die niet aangetast zijn, de larven tasten vooral vuren- en grenenhout aan) Onze eerste niet ingecalculeerde meerkost dus

zo ziet ons hout eruit aan de balk aan het trapgat:

voor meer foto’s van de aantasting: klik op de foto

Advertenties