Omdat de isofloc ingeblazen werd in één dag tijd, en we er eigenlijk twee voorzien hadden, was er dus nog een beetje verlof over. Daarom hebben we beslist om nu de vloer verder uit graven, ipv tussen kerst en nieuw. Een deel van de grond werd al uitgegraven tijdens ons tuinwerk-weekend, maar er moest nog een heleboel gebeuren.

Bovendien hadden we niet echt systematisch gewerkt, waardoor er niet overal evenveel uitgegraven was. Tijd dus om er een systeem in te steken.

Omdat het moeilijk is om te meten hoe diep je al zit als je begonnen met graven, hebben we een lijn aangebracht op de muren, zodat je een vast punt hebt om tegen af te meten. Op 1 meter boven de dorpel hebben we die lijn aangebracht. Dit deden we door eerst de punten af te meten waar we echt 1 meter konden meten met de meter (dus: vlakbij de deur). Daarna hebben we met een lange waterpas een tweede punt afgepast waardoor we een lijn konden aanbrengen tussen de 2 punten. Dat deden we mbv een “slaglijn” van stanley. Dat is een “doosje” waarin een touw opgerold zit. Daarin giet je een doosje krijtpoeder in een fel kleurtje (in ons geval blauw), en daardoor krijgt je touw een laagje krijt. Je rolt het touw uit tussen de twee punten, houdt het vast tegen de muur, neem het in het midden vast, en laat het mooi recht tegen de muur neerkomen.

Voila, je hebt nu een gekleurde lijn op de muur staan, vanwaaruit je kan afmeten!

Het graven duurde ongeveer 2 dagen, en daarna werd er beton geleverd.

In principe waren betonnetten niet echt nodig in ons geval, maar we hebben het zekere voor het onzekere genomen, en hebben toch staalvezels door de beton laten mengen, zodat het toch iets meer stevigheid gaf.

Tussen Kerst en nieuw werd vloer geïsoleerd. Hier hebben we gekozen voor PU, ondanks het feit dat PU niet onomstreden is. PU heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor we met 8 cm isolatie hetzelfde bereiken als met 10 cm van bv rockwool. PU is ook drukvast, waardoor het goed te gebruiken is als vloerisolatie. Bovendien konden we PU kopen met een grote korting.

Het nadeel is dat PU niet natuurlijk is, en dat er van voorspeld wordt dat het het asbest van de toekomst zal zijn. We willen het dan ook enkel gebruiken voor de vloer, omdat het tussen 2 lagen beton zal komen te liggen en we er dus relatief weinig straling van zullen ondervinden. Tegen de muren komt er rockwool.

Advertenties