Hoe isoleer je een muur met 16 cm isolatie?

Het eerste probleem dat je tegenkomt is dat de standaard isolatiepluggen niet lang genoeg zijn. Je zal (een tijdje op voorhand) dus bij de handelaar speciale pluggen moeten bestellen (bij ons werden ze te laat geleverd, waardoor we dus een dag moeten isoleren hebben met een zelfgemaakt systeem).

Je kan de pluggen bestellen bij Hilti, maar daar zijn veel duurder dan waar wij ze uiteindelijk gekocht hebben (het exacte merk vraag ik vanavond na).

Daarnaast je ook extra lange spouwhaken nodig, en plaatjes om op je spouwhaken te plaatsen.

Let er opdat je de isolatie over elkaar plaatst, zodat de naden van de 2 lagen (in ons geval 10cm en 6 cm) NIET over elkaar vallen, maar elkaar kruisen. Nu maak je de isolatie vast aan de muur met de isolatiepluggen (eerst een gat voorboren met een lange steenboor, daarna de plug er in, en daarna klop je er een “pennetje” in, zodat de plug open komt te staan en vastgrijpt in de muur). Op de steen van onze oorspronkelijke muur ging dat zeer goed, en de pluggen trokken ook echt aan zoals het hoort. In onze snelbouwstenen die we gebruikten voor de binnenmuren van de uitbouw lukte het echter niet altijd van de eerste keer.

Daarna breng je de spouwhaken aan. Normaal gezien doen de metsers die net voor ze die laag metselen, maar wij hebben het dus wel zelf gedaan. Als je dat ook van plan bent, vraag dan de maatlat voor de voegen aan je werkmannen, zodat je de spouwhaken kan aanbrengen ongeveer ter hoogte van de (toekomstige) voeg. Wij hadden het in het begin willekeurig gedaan, en dat apprecieerden ze toch niet zo (het haakje van de spouwhaak komt bovenop je steen te liggen, en wordt dus eigenlijk in de mortel geplaatst, in ons geval moesten ze die haken altijd ombuigen om het te doen passen).

oh ja, nog een tip, behandel rockwool MET handschoenen, anders heb je ’s avonds jeuk *grijns*

de witte cirkels zijn de isolatiepluggen, de oranje vlekken zijn de plaatjes die op de spouwhaken komen

De isolatiepluggen:

En de spouwhaken van iets dichterbij:

Advertenties