… dat je om 6u00 vertrekt om voor de metsers al op de bouw te zijn

… dat je dan eerst stenen klaar legt op de stelling, en daarna pas mortel gaat maken ( omgekeerd is niet zo een goed systeem

… dat je nog vlug een paar m² isoleert zodat de metsers zo hoog mogelijk kunnen metselen met deze stelling

en dat je de rest van de dag deze taken blijft volhouden (dus: de hele dag stenen sjouwen, mortel maken, mortel in de kuipen scheppen op de stelling,…)

Normaal gezien is het lastig werk, maar is het haalbaar…

… in ons geval echter betekende het ook stenen doormidden “schijven” met de slijpschijf

WANT: we hebben er voor gekozen om het oude metselverband na te doen (dus in kruisverband, dat wil zeggen dat je pas om de vier rijen een rij tegen komt die op dezelfde manier gemetseld is)

Vroeger deed men dit door 2 stenen in de breedte achter elkaar te leggen, en daarop 2 stenen in de lengte te plaatsen. Zo kreeg men een volle muur, zonder isolatie of spouw en zo zag onze oorspronkelijke muur er dus ook uit.

Bij ons was het echter niet nodig om 2 stenen dik te gaan, want we hadden al een muur van 2 stenen dik, en daartegen behoorlijk veel isolatie, zodat we met een muur van 1 steen breed al een muur van 50 cm breed hebben (ja ja, u leest het goed, 50) nog eens 10cm erbij was dus echt niet nodig.

Bovendien hadden we heel veel slechte stenen (herinnert u zich deze hoop?), dus zou het ideaal zijn als we die ook zouden kunnen gebruiken (in de vorm van een halve steen)…

MAAR: dat wil dus wel zeggen dat de helft van de 10 000 stenen die we nodig hebben, middendoor moet gedaan worden

een titanenklus dus!

maar we hebben het gedaan, en het resultaat mag er zijn na 10 dagen metselwerk!

Advertenties